Babeczki waniliowe
Jest to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów. W zależności od dostępnych produktów lub naszej kreatywności można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie.
Ma niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi!
Ma niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi!
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
+ posypka do dekoracji
+ czekolada
+ czekolada
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180°C.
Czekoladę kroję w drobno aby się rozpuściła
Masę nakładam po łyżce do foremek po czym wysypuje czekoladę i ponownie nakładam masę tak aby zakryć czekoladę, w przeciwnym razie czekolada może się spalić i zmienić smak na gorzki.
Na koniec przed włożeniem do piekarnika posypuje kolorową posypką
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.
Babeczki prosto z pieca!
Ten uśmiech mówi sam za siebie ! <3
Chyba smakują ! ;)
Razem z Kasią dobrze się bawiłyśmy robiąc babeczki i zdjęcia!
Zachęcam do wypróbowania przepisu, babeczki są na prawdę pyszne!Blog Kasi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz