wtorek, 31 marca 2015

Babeczki waniliowe 


Jest to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów. W zależności od dostępnych produktów lub naszej kreatywności można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie.
Ma niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi!

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

+ posypka do dekoracji
+ czekolada


Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180°C.

  
Czekoladę kroję w drobno aby się rozpuściła


Masę nakładam po łyżce do foremek po czym wysypuje czekoladę i ponownie nakładam masę tak aby zakryć czekoladę, w przeciwnym razie czekolada może się spalić i zmienić smak na gorzki. 




Na koniec przed włożeniem do piekarnika posypuje kolorową posypką


Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.


Babeczki prosto z pieca! 




Ten uśmiech mówi sam za siebie ! <3


Chyba smakują ! ;)



Razem z Kasią dobrze się bawiłyśmy robiąc babeczki i zdjęcia!
Zachęcam do wypróbowania przepisu, babeczki są na prawdę pyszne!

Blog Kasi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz